Isänpäivänaaton illallinen

Isän hemmottelussa keskityimmekin tänä vuonna isänpäivänaaton illalliseen "pitkän kaavan mukaan" eli valmistimme alkuruoan, pääruoan ja vielä suussa sulavan jälkiruoan. Apunani keittiössä hääri tyttäremme Laura , kiitos ♥


Alkuruoka: Kukkakaaliriisi ja paistetut kampasimpukat
- ohje kirjasta Turku lautasella

Pääruoka: Yrteillä maustettu porsaan ulkofilee, pekoni-perunasose ja hernepyree
- possunfileen ja pekoni-perunasoseen ohje kirjasta Archipelagia a la Carte
- hernepyreen ohje kirjasta Scandimania - Antti ja Visa villeinä Pohjolaan


Jälkiruoka: Vadelmat valkosuklaa-kastikeen kera
- ohje kirjasta Archipelagia a la Carte


Kukkakaaliriisi

1 rkl voita
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2½ dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
4 dl kanalientä
200 g kukkakaalinuppuja
suolaa ja valkopippuria
2-3 rkl mascarponejuustoa
ruohosipulia

Kuullota hienonnettua sipulia ja valkosipulia voissa. Lisää riisi. Kuullota vielä hetki, älä ruskista. Lisää valkoviini ja anna imeytyä. Lisää kuumasta kanaliemestä noin puolet.

Kun riisi alkaa kypsyä ja on miltei valmista, lisää joukkoon pienet kukkakaalit ja loput nesteestä. Anna kypsyä pari minuuttia.

Kun riisi on miltei kypsää, mutta "tuntuu" hampaissa, mausta se suolalla ja valkopippurilla. Viimeistele risotto mascarponella ja ruohosipulilla.

Lopputuloksen tulisi olla risottomainen, jolloin sekä riisissä että kukkakaalissa on hyvä suutuntuma.


Paistettua kampasimpukkaa

8 tuoretta kampasimpukkaa (meillä oli pakasteena ostettuja)
suolaa ja valkopippuria
1 rkl öljyä
5 oksaa tuoretta timjamia
1 rkl voita

Mausta kampasimpukat (jotka siis olimme sulattaneet ensin) suolalla ja valkopippurilla. Kuumenna pannu erittäin kuumaksi, lisää sille tilkka öljyä ja laita kampasimpukat pannulle.

Paista molemmin puolin noin minuutti. Kun ensimmäinen puoli on paistettu, lisää pannulle timjami ja voi. Varo, timjami voi rätistä pannulla hieman. Kun toinen puoli paistuu, voitele pannulla olevalla ruskealla voilla kampasimpukoita päältä päin.


Yrteillä maustettu porsaan ulkofile

puhdistettua porsaan ulkofileetä
öljyä ja voita
suolaa ja pippuria
tuoretta timjamia ja persiljaa

Poista fileestä rasva, kuumenna öljy pannussa ja lisää voi. Ruskista lihan pinta ja mausta hyvin suolalla ja pippurilla. Hienonna timjami ja persilja. Pyöritä fileetä yrttiseoksessa. Kääri filee tiukaksi rullaksi kaksinkertaiseen folioon. Kypsennä uunissa 120 asteessa niin kauan, että fileen sisälämpötila on 59 astetta (me annettiin kypsyä 65 asteeseen asti). Anna vetäytyä 5 minuuttia ennen leikkaamista.


Pekoni-perunasose

1,5 kg perunaa
80 g pekonia ja 6 viipaletta koristamiseen
persiljaa
voita
suolaa ja pippuria

Keitä perunat ja soseuta ne. Suikaloi pekoni ja paahda ne joko uunissa alhaisella lämmöllä tai pannulla. Valuta rasva pekoneista liinan tai talouspaperin päällä. Sekoita ainekset ja mausta. Koristele paistetuilla pekoniviipaleilla.


Hernepyree

4 dl vihreitä pakasteherneitä
1 pieni salottisipuli
1 tl voita
2 dl kermaa
valkopippuria ja suolaa

Kuullota erittäin hienoksi silputtu sipuli voissa kattilassa pehmeäksi. Lisää joukkoon jäiset herneet ja anna niiden lämmetä sekoittaen. Lisää kerma ja anna kiehua muutama minuutti. Kaada seos tehosekoittimeen ja anna pyöriä tasaisen vihreäksi (tämän osan hoidimme sauvasekoittimella). Kaavi seos tarkasti siivilään ja hiero lusikalla kaikki pehmeä kattilaan. Siivilään ei saa jäädä kuin herneen kuoret. Mausta samettisen tasainen pyree pippurilla ja suolalla.


Vadelmat valkosuklaa-kastikkeen kera

6 dl pakastevadelmia

Valkosuklaa-kastike:
100 g valkosuklaata
4 dl kuohukermaa

Sulata suklaa kermassa alhaisella lämmöllä. Lado jäiset vadelmat lautaselle keoksi. Lusikoi vadelmien ympärille lämmintä valkosuklaakastiketta.

Kommentit

  1. Voi mitä herkkuja. Paremmin minullekin maistuisi nuo kuin kakku... ;D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti